Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κλωτσιά στην ΑΕΚ


O Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τη νίκη τίτλου της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ και τον... ηλίθιο που βρίσκεται πάντα στη γιορτή και τα χαλάει όλα.

Στη γιορτή, στη χαρά και στο χειροκρότημα βρίσκεται ο ηλίθιος που τα χαλάει όλα. Δεν θα κάνω, όμως, τη χάρη να ξεκινήσω από αυτόν τον ηλίθιο που αμαύρωσε το χειροκρότημα 1.200 ανθρώπων και την γιορτή για το γυναικείο βόλεϊ. Αυτό έπρεπε να το είχε κάνει ήδη η ίδια η ΑΕΚ για να σωθεί και να απαλλαχτεί μία και καλή.


Θα ξεκινήσουμε από εκεί που πρέπει. Από τις πρωταγωνίστριες του πρώτου και σίγουρα όχι τελευταίου τελικού των πλέι οφ. Αυτή η νίκη του Ολυμπιακού είναι η 3η σε 9 αγώνες πρωταθλήματος με την ΑΕΚ και η πρώτη μετά από 5 ήττες του Ολυμπιακού πάντα σε αγώνες πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Επίσης είναι η πρώτη ήττα της ΑΕΚ μέσα στο σπίτι της ύστερα από δύο χρόνια και τέσσερις ημέρες καθώς στις 28 Μαρτίου του 2011 είχε χάσει από τον Ολυμπιακό με 3-2.
Ήταν μία νίκη τίτλου που κάποια στιγμή θα συνέβαινε καθώς η ΑΕΚ έδειξε κορεσμένη και κουρασμένη, ενώ ο Ολυμπιακός φάνηκε σα να ξεκινάει τώρα το πρωτάθλημα.
Μόλις χθες βράδυ γράψαμε: «Το σερβίς, οι «κόντρα» επιθέσεις, η γρήγορη ανάπτυξη, η παρουσία της Τένεβα και το φορμάρισμα της Λούκοβιτς είναι τα κλειδιά του Ολυμπιακού για την ανατροπή». Αν αφαιρέσουμε το τελευταίο και προσθέσουμε την σπιρτάδα των Κοσμά, Κωνσταντίνου αλλά και τις αλλαγές του Σωτήρχου την κατάλληλη στιγμή βγαίνει η εξίσωση. Αυτό, όμως, που δεν ήταν στο πρόγραμμα ήταν ο τραυματισμός της Σίας Τοτσίδου που πιθανότατα να αλλάξει όλες τις ισορροπίες όχι μόνο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αλλά και του Κυπέλλου.
Ο τραυματισμός είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στις δύο ομάδες ειδικά με τις παίκτριες που είναι βασικές και έχουν κομβικό ρόλο όπως είναι η Τοτσίδου. Η ΑΕΚ χάνει τρίτη ακραία από σοβαρό τραυματισμό μετά την Χέγιος, την Τζίμα και τώρα την Τοτσίδου.
Το χειρότερο, όμως, για την ΑΕΚ είναι άλλο. Το παιχνίδι της ΑΕΚ έχει γίνει προβλέψιμο, η Κις μπλοκάρεται όλο και καλύτερα από τις αντιπάλους της ΑΕΚ και η Μέντεζ δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Αν λείψει και η Τοτσίδου ο Οικονόμου δεν έχει άλλη λύση από το να επιστρατεύσει την Φένια Παπαγεωργίου. Η έμπειρη ακραία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον ώμο της και από την αρχή της σεζόν είχε αναλάβει περισσότερο επικουρικό ρόλο είτε ως δεύτερο λίμπερο είτε ως τέταρτη ακραία που όμως μετά τους τραυματισμούς των τριών ακραίων αποτελεί τη μοναδική λύση ως παρτενέρ της Μέντεζ. Με άλλα λόγια τα πράγματα δεν έχουν πάει διόλου καλά για την ΑΕΚ παρότι διατηρεί ακόμα σημαντική ποιότητα σε βασικούς τομείς. Η ήττα και από τον Παναθηναϊκό δεν ήταν τελικά τυχαία. Οπως φάνηκε και στην Κυψέλη με τις «πράσινες» η ομάδα περνάει σοβαρή κρίση στην πιο καθοριστική καμπή της περιόδου.
Επί πλέον, η υποδοχή της ΑΕΚ έχει χάσει την ποιότητα της. Με τον Ολυμπιακό η Ρόγκα δεν είχε την γνωστή ποιότητα και η Παπαφωτίου ταλαιπωρήθηκε κάνοντας πολλά χιλιόμετρα για να διορθώνει μπάλες. Μοιραία οι κεντρικές δεν αξιοποιήθηκαν, η Κις φορτώθηκε και το παιχνίδι κύλησε σα νερό στο μύλο του Ολυμπιακού που για πρώτη φορά τον είδαμε εφέτος να διατηρεί διαφορά στο σκορ και να ανατρέπει προβάδισμα της ΑΕΚ.
Έτσι όπως είναι οι ισορροπίες και με δεδομένο το φορμάρισμα της Τένεβα, ο Ολυμπιακός πιθανότατα να ξαναγυρίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια για να χτυπήσει ακόμα και τον τίτλο. Αν το φορμάρισμα της Τένεβα και της Κοσμά έχει συνέχεια, αν αξιοποιηθούν πιο γρήγορα και περισσότερο οι κεντρικές από την Χριστοδούλου και εφόσον κρατηθεί στοιχειώδη ισορροπία στην υποδοχή, ο Ολυμπιακός μπορεί και να γράψει ιστορία.
Έξι χρόνια δεύτερος είναι ο Ολυμπιακός και τώρα του ανοίγεται ο δρόμος για τον τίτλο και μάλιστα με προπονητή τον Τέλη Σωτήρχο ο οποίος αμφισβητήθηκε αλλά στηρίχθηκε από την διοίκηση. Μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχουν κριθεί και οι δύο τίτλοι σε πρωτάθλημα και κύπελλο και αν ο Ολυμπιακός διατηρήσει την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση και κυρίως αντέξει το ρόλο του φαβορί θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Η ιστορία λέει πάντως πως όσες φορές ο Ολυμπιακός είχε πλεονέκτημα στου Ρέντη και πήγαινε καβάλα στο άλογο δεν τα κατάφερε. Θα δούμε εφέτος εάν θα καταφέρει να αντέξει και το ρόλο του φαβορί.
Ομως, η καλύτερη στιγμή που τελικού δεν ήταν η νίκη του Ολυμπιακού αλλά το fair play των κοριτσιών του Ολυμπιακού προς την Σία Τοτσίδου και το χειροκρότημα των οπαδών της ΑΕΚ προς τις «ερυθρόλευκες». Μόλις τελείωσε ο αγώνας και τα αυθόρμητα πανηγύρια των «ερυθρόλευκων» τα κορίτσια του Ολυμπιακού έτρεξαν προς τον πάγκο της ΑΕΚ και αγκάλιασαν την Σία Τοτσίδου, της ευχήθηκαν καλή δύναμη και κουράγιο στη συνέχεια. Η πλειοψηφία των οπαδών της ΑΕΚ επιβράβευσε με χειροκρότημα μέχρι που ήρθε ο ηλίθιος που λέγαμε στην αρχή. Στα καλά καθούμενα κλώτσησε στα πλευρά την Αρετή Τέζα. Η αθλήτρια του Ολυμπιακού έχασε την αναπνοή της και αργότερα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί βεβαίωσαν θλάση. Τι να πει κανείς; Τι να σχολιάσει και τι να ομολογήσει. Έφαγε κάτι ψιλές ο ηλίθιος από τους οπαδούς που είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη της φρούρησης, οι άνθρωποι της ΑΕΚ ζήτησαν χίλιες φορές συγγνώμη αλλά τι να το κάνεις; Η ζημιά είχε γίνει. Η ηλιθιότητα και η βλακεία είναι αήττητες. Δεν χάνουν ποτέ. Στην πραγματικότητα ο ηλίθιος δεν κλώτσησε την Τέζα. Κλώτσησε την ΑΕΚ.
Σε οποιοδήποτε χώρα του κόσμου μετά από αυτό το γεγονός η τιμωρία για τους υπαίτιους θα ήταν παραδειγματική και άμεση.
Αν οι διοικήσεις των ομάδων δεν φροντίσουν να περιοριστούν οι κάφροι και δεν βοηθήσουν στην παραδειγματική τους τιμωρία θα είναι μια ζωή όμηροι των ηλιθίων.
Οι διοργανώτριες αρχές πρέπει να το πάρουν απόφαση και με κάθε κόστος. Σε γήπεδα τύπου Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας τέτοια ματς δεν γίνονται. Όποιος ήθελε έμπαινε και έβγαινε από τον διάδρομο προς τα αποδυτήρια, δεκάδες οπαδοί περιφέρονταν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου, παράγοντες και επίσημοι προσκεκλημένοι κάθονταν όρθιοι και οι προνομιούχοι σε σκαμνάκια ή σε κάτασπρες «γύφτικες» καρέκλες.  Δημοσιογράφοι οκλαδόν και φωτογράφοι να περνούν μπροστά από τις αθλήτριες που κάνουν σερβίς.  Συζητάμε πολλά για την ασφάλεια και πάει λέγοντας...
Αξίζουν χίλια μπράβο σε αθλητές και προπονητές που βοήθησαν την ηρεμία του αγώνα αλλά είναι  κρίμα. Το γυναικείο πρωτάθλημα βόλεϊ είναι ένα «χρυσό» προϊόν που, όμως, μένει στα έγκατα της γης.
Οι ελληνίδες βολεϊμπολίστριες πάντως το παλεύουν. Είχαν άλλη μια κατάκτηση. Ανταποκρίθηκαν θετικά στο άνοιγμα του συνδικαλιστικού οργάνου των αθλητών και μπήκαν στον ΠΑΣΑΠ σε μια ιστορική Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή. Ο Σάκης Ψάρρας αναδείχτηκε για τρίτη φορά πρόεδρος, ενώ η αρχηγός του Ολυμπιακού Δήμητρα Γιακουμή εισήλθε στο Δ.Σ. στη θέση του β΄αντιπροέδρου. Τα προβλήματα και οι αναζητήσεις αθλητών και αθλητριών είναι κοινά και είναι βέβαιο πως ο ΠΑΣΑΠ θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική βοηθώντας την ανάπτυξη του βόλεϊ και των καλύτερων συνθηκών εργασίας αλλά κυρίως και των αγωνιστικών συνθηκών στα γήπεδα
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου